Самочувствие и нейрографика

Всеки от нас иска да върви с гордо вдигната глава. Да вървя с гордо вдигната глава не означава да виря високомерно нос заради нещата, които съм постигнал. Означава да имам вътрешен баланс на емоциите си, който ме дарява със способността да се справя със собствените си ограничаващи убеждения. 

Напоследък доста се говори за тези ограничаващи убеждения, които много от нас носим в себе си поради едни или други причини. Тези “подмолни” убеждения могат да бъдат самоунищожителни мисли, които ни възпрепятстват от личен растеж и развитие. Те могат да ни попречат да бъдем открити и да постигаме целите, както и да влияем положително на другите около нас.

В сферата на предприемачеството и личностното развитие справянето с ограничаващите убеждения е от решаващо значение за постигането на успех. Когато непрекъснато се съмняваме в собствените си способности, прекалено много се страхуваме от евентуален провал или пък често говорим негативно за себе си- това са все ограничаващи убеждения. Те могат да окажат значително негативно въздействие върху личния и професионалния ни живот.За това би било добре да положим грижи и да се справим с тези мисли, които така умело ни хващат в своя капан или омагьосан кръг. Или, както казахме в началото, стъпка по стъпка да започнем да вървим с високо вдигната глава. Тоест, да станем самоуверени.

 

Невропластичност

Невропластичността, способността на мозъка да се променя структурно и функционално в резултат на околната среда, се посочва като причина за потенциалното подобряване на самооценката. Това предполага, че самооценката не е трайно фиксирана и може да бъде подобрена чрез целенасочени интервенции практика. Интересен, и всъщност приятен, метод и начин да повишим своята самооценка, самоувереност и самочувствие е нейрографиката. Чрез нея, тоест чрез различни техники за рисуване се свързват съзнателния и подсъзнателния ум. Създават се нови невронни пътища и по този начин можем да получим прозрения и сами да отворим нови врати за себе си. Можем да станем по-осъзнати личности- ключът към израстването и развитието. Ще заместим стреса със спокойствие и по този начин ще стигнем до самоувереността. Този процес се нарича емоционална саморегулация. Ще го постигнем като се ангажираме с дейности, които го насърчават, като опспорваме негативните мисли и убеждения.

Един от очарователните аспекти на нейрографиката е, че рисунките, създадени с метода наподобяват неврони и невронни връзки-същите връзки, които се повлияват положително докато се занимаваме със самата форма на изкуство.

Теорията зад нейрографиката се основава  на научното изследване на визуалното мислене и идентифицирането на модели, както и на гещалттерапията и на неврологията.

Нейрографичното  изкуство е прост начин за работа с подсъзнанието чрез рисуване, съчетаващ психология с рисуване. Процесът включва рисуване на съзнателни, не повтарящи се линии и форми, които започват и завършват на ръба на хартията.

След това линиите се свързват и изкривяват, като се създава визуално привлекателно, но и терапевтично произведение на изкуството. А ползите са наистина безгранични. Може да се практикува от всеки, независимо от пол и възраст, тъй като фокусът е върху самия процес на творчество, а не върху крайния резултат. 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *